Maatregelen op camping en in natuurgebied: Vlieland nog steeds deels onder water

Een tijdelijke wandelbrug op Vlieland tegen het hoge water
© Gemeente Vlieland
Door de regenval van de afgelopen winter heeft Vlieland nog steeds te maken met een hoog grondwaterpeil. Op sommige locaties staan fietspaden onder water en ook op camping Stortemelk merken ze de gevolgen.
Normaal gesproken is begin april de periode dat de tenten en huisjes op de camping worden opgebouwd in aanloop naar het nieuwe kampeerseizoen. Een deel van de plekken is echter nog niet beschikbaar: ze staan onder water.
Toch gaat het de goede kant op, zegt Jan van der Veen, directeur van camping Stortemelk. "Een maand geleden waren er nog 60 of 70 plekken niet beschikbaar, inmiddels gaat het nog om een plek of 15."
Er zijn nog zo'n 15 plekken niet te gebruiken
© Omroep Zilt, Larissa Lokenberg
Met de fietspaden gaat het minder goed. Onder andere bij De Lange Paal en het Pad van Dertig kan niet worden gefietst, meldt de gemeente.
Die heeft in samenwerking met Staatsbosbeheer en de drie fietsverhuurbedrijven nu een brug aangelegd, zodat wandelaars er toch langs kunnen. Fietsers kunnen met de fiets aan de hand ook die route volgen.
Het is de eerste keer dat het zo erg is.
Een van de vaste kampeerders op camping Stortemelk
Op de camping is de hoop dat alle plekken voor de meivakantie - die begint op 27 april - beschikbaar zijn. Tot die tijd mogen seizoensplekhouders kiezen: of later de tent opbouwen, of tot 1 juli een andere plek.
Ria Fennema, een van de vaste kampeerders, heeft deze situatie nog niet eerder meegemaakt. "Het is de eerste keer dat het zo erg is. Het waterpeil staat op het hele eiland hoog. Niet alleen de camping, maar bijvoorbeeld ook in de bossen en op het voetbalveld."
Kampeerseizoen begint, maar niet niet alle plekken op camping Stortemelk zijn beschikbaar
De Vlielander voetbalclub VSV'31 besloot twee maanden geleden zelfs om uit de competitie te stappen. De velden stonden toen al maanden onder water, waardoor ze voor de winterstop alleen maar uitwedstrijden speelden. De thuiswedstrijden zouden na de winter plaatsvinden, maar dat lukt dus niet.
Fennema besluit een paar weken te wachten voordat ze haar vaste plek op de camping inneemt. Tijdelijk een andere plek hoeft ze niet. "Dan moet ik het straks weer afbreken en opnieuw opbouwen."